Ontdek 5 minder bekende surfspots in Frankrijk waar je zeker eens moet surfen.

Yport

Yport ligt in Normandie, net boven het veel bekendere Etretat, bekende van de fameuze “naald” die in zee prikt. Net als Etretat heeft Yport een rif voor de deur liggen. Bij een goede swell uit het westen tot zuidwesten en wind uit het zuidwesten of zuiden (of geen wind) vind je hier een lekkere linkse golf.  Alleen in Etretat is er een surfshop, dus neem je eigen spullen mee.

Pointe Leydé / Les Roches Blanches

Deze golf breekt niet vaak helaas. Misschien is dat maar goed ook. Het zou de golf over-crowded maken. En dat is toch wel het geval zodra het afgaat. Deze golf komt tot leven als er een mega swell langs Bretagne loopt.

Indien er een swell uit het westen komt van een meter of 4 en een periode van meer dan 12 seconden dan moet je deze spot checken. De grootste kans hierop is in de herfst en in de winter.

Je hebt dan super langere ritten op deze point/ reefbreak. In helder water. Met een ongekend schone natuur. Je voelt je dan eerder in Nieuw Zeeland dan in Frankrijk. De locals eisen de spot wel een beetje op. Dus probeer accentloos Frans te praten of houd je mond, glimlach en geniet van deze droomspot.

Plage de la Mime

Een onbekende plek bij veel Nederlanders. Veel Fransen slaan deze spot ook over. En cruisen gelijk naar Bud Bud (Les Conches). Best gek eigenlijk. Je bent er zo. En waarom het drukke Bud Bud surfen als je hier een veel relaxtere golf kunt pakken?

De golf loopt heerlijk naar links. Echt een muur waar je lekker je meters op kunt maken. Werkt vooral van mid naar hoogtij. Als het eb is zit je zo op het rif. Maar verder is het er diep genoeg om je veilig te voelen als je een keer valt. Is het erg toch druk? Check dan de breaks iets verderop. Eén kilometer naar het zuiden en je vindt al een break voor je zelf. Je vindt in deze regio een mooie verzamelijk reefbreaks

C4

Of C4 de echte naam is van de surfspot weten we niet, maar dit zegt het fietsbordje bij de ingang van het pad naar de parkeerplaats in het bos. Als je vervolgens over de duinen gaat vind je het Franse goud. Een beachbreak die vlakbij Messanges en Moliets ligt, maar veel minder druk is. En die als het vloed is ook nog golven produceert bij een kleinere swell in tegenstelling tot de spots die ten zuiden van C4 liggen.

Onshore winden moet je niet hebben, maar zeker in de zomer en begin van de herfst vind je hier regelmatig dagen met nauwelijks wind of offshore winden in de ochtend. Dan is deze plek een regelrechte aanrader.

Lafitenia

Een bekende spot bij de locals. Het hoofdkantoor van Quiksilver Europe zit er dichtbij. Dus in de lunchpauze kan je wellicht even je CV op het strand achterlaten. Maar op een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen is het hier aangenaam rustig. Een heerlijke lange rechtse golf die zo de baai binnenrolt. Je bent hier in het Baskenland. Een geweldige natuur en heerlijk eten zijn naast het surfen geen onaardige trekpleisters.

Check meer franse surfspots.