“The men in the grey suits”

Vandaag is de WSL J-Bay Surf Contest van start gegaan. Je zal vast niet vergeten zijn wat er vorig jaar tijdens de finale is gebeurd. Wel? Check dan deze video! Mogelijk had het ook te maken met de gele onderkant van zijn board; yum yum yellow.
Nadat Mick bijna opgegeten was door de haai, had ik gedacht dat de WSL misschien wel J-Bay gedag zou zeggen. En nooit meer terug te komen. Maar gelukkig zijn ze dit jaar weer in Zuid-Afrika. De forecast ziet er OK uit met de eerste dag 4 tot 6 foot, dan zakt het wat in, later komt er een nieuwe swell aan.

Voor de anti-haai apparaten fabrikanten is dit natuurlijk het beste moment om hun nieuwe spullen te promoten. MODOM heeft een strakke video met Mark Mathews online gezet. Blijkbaar surfen een paar pro’s ook met een Modom leash tijdens de wedstrijd. Ze maken gebruik van Sharkbanz technologie. Kijk hier voor de leashes

Het vreemde is dat op de sharkbanz website ze zeggen dat je een oplader erbij krijgt. Modom zegt iets anders; en met zinnen als, “powered by the earth’s energy field” gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Vergelijkbaar met de onzin van de Power Balance polsbandjes?

De afgelopen jaren

Dit deed me denken aan de shark repelent spullen die we de afgelopen jaren hebben langs zien komen. De optie waarvan de mede strandgangers het meeste van zullen zien is ongetwijfeld de anti-shark wetsuits. Het idee is dat de haai je niet als eten ziet. In de oceaan zijn de zwart/witte strepen een teken dat je gevaarlijk bent en niet om op te eten. Ze hebben ook een zwem wetsuit dat meer op camouflage gericht is. Zodat de haai je niet ziet!
Een andere optie is Shark Repellent Spray. Je moet dan de haai met een soort peperspray in zijn gezicht spuiten. Moet je natuurlijk de haai wel eerst zien. En dat is volgens mij het grootste probleem. Slachtoffers hebben de haai meestal nooit zien aankomen.

Goedkoop is duurkoop?

Enkele jaren geleden was er ook een vrij lompe manier beschikbaar. Een bedrijf dat een soort anti-shark antenne voor duikers had ontwikkeld heeft ook een surf versie gemaakt. Het probleem was dat de leash dikker en zwaarder was door de metalen antenne. Maar nu heeft Sharkshield een verbeterde versie gemaakt. Het is niet goedkoop maar volgens mij is dit het enige product dat ook echt wetenschappelijk getest is. Maar zelfs in die rapporten staan quotes als: “it did not deter or repel them in all situations nor did it repel all individual sharks”. bron
https://youtu.be/qgZddJokuMg

Als we kijken naar de technische gegevens heeft de Modom leash een capaciteit van 7.2 volt en de Sharkshield versie 70.0 volt. Dat is een groot verschil en ik denk dat dat voor haaien ook een verschil maakt.

Ik heb zelf 2 jaar in West Australië gewoond, en vooral veel gesurft. Dat gebied staat ook bekend voor zijn vele haaien, en heeft de afgelopen jaren een piek van haaien aanvallen gehad. Maar dat is voor een later blog. Als laatste nog wat gratis tips.