Het is AAN! Het groene licht is gegeven voor de start van de Big Wave Tour. Er is een dikke swell onderweg naar het Mexicaanse Puerto Escondido en de verwachtingen zijn voor 30+ feet golven met goede wind condities.

Puerto Escondido

Dit wordt de eerste keer dat er een Big Wave Tour event wordt gehouden in Puerto Escondido. Een plek die bekend staat voor zijn zeer krachtige golven. En in tegenstelling tot de meeste andere spots met monsterlijke golven is dit een beachbreak.  Dat element maakt het dat de deelnemers moeten rekening houden met een onvoorspelbare line-up waar op elke moment de (clean-up) set van de dag kan langskomen.

De golf

Als je wel eens op La Graviere in Hossegor hebt gesurft weet je dat barrels over zand best heftig kunnen zijn. Puerto Escondido schijnt de grotere broer van La Graviere te zijn. De golven zijn krachtiger maar kunnen vooral hoger zijn. Een dikke barrels gegarandeerd.

Mijn voorspellingen

Als je de verhalen hoort over de ‘freesurf’ sessies in Puerto, dan liggen ze vaak 4 uur in het water voor misschien 2 golven. Ik denk dat dat voor de contest misschien nog een probleem gaat worden. Natuurlijk hebben ze bij de contest de mogelijkheid om gebruik te maken van de jetski’s, maar nog steeds denk ik dat er weinig golven gesurft gaan worden. Hopelijk heb ik ongelijk en wordt het net als de Eddie een waanzinnig evenement

* Ik schat dat ze rond 14:30 beginnen. Check de demo hier

edit: Als ik naar de deelnemer lijst kijk, mis ik toch een aantal namen. Waar zijn Shane Dorian en Mark Healey? En waarom doet de underground charger Will Dillon niet mee. Eddie winnaar John John mag waarschijnlijk niet van zijn sponsor..