SURFEN IN NEDERLAND, HET KAN! EN SOMS OOK ECHT GOED.

Als windsurf- en kitesurfland is Nederland bekend. En we hebben zelfs internationale kampioenen in deze sporten. Maar golfsurfen in Nederland?

Surfcamps in Nederland

  Surfen in Nederland

  Als je aan je vrienden, studiegenoten of collega’s vertelt, dat je in Nederland ook zonder zeil kunt surfen, nemen ze je zelden serieus.

  Maar het kan. En best goed eigenlijk.

  Nee, het is geen Bali, Portugal of Frankrijk. Maar we hebben vrij vaak golven. En zelfs de befaamde “Franse dagen” wanneer het echt afgaat in Nederland met golven uit het Noorden of Noordwesten en windstil of offshore. Overhead condities en barrels vind je dan ook in Nederland.

  Zoals op deze dag, die we niet snel zullen vergeten:

  Toegegeven, die topdagen zijn niet rijkelijk aanwezig. Vaker hebben we onshore winden.  En wat rommelige golven. Maar ook die zijn goed te surfen.

  En als je timing goed is, scoor je vaak een goede surfsessie in Nederland (tip: check ook surfweer.nl).

  Surfspots in Nederland

  Van oudsher is Scheveningen dé surfspot van Nederland. Maar er zijn er natuurlijk meer. Hieronder vind je een aantal van de bekendste spots.

  Scheveningen

  Ook wel Surf City genoemd. Scheveningen heeft altijd al lekkere golven gehad. Bij de Pier en bij het Havenhoofd aan de Noord- en de zuidkant. Niet voor niets komt Nederlands beste surfer, Yannick de Jager hier vandaan. Hier vind je talrijke surfshops en surfscholen. En er is een heus surfdorp: FAST. In Scheveningen kan je vaak met elk getij goed surfen.

  Wijk aan Zee

  Na Scheveningen de meest gesurfte spot in Nederland. Ook hier zorgt het havenhoofd ervoor dat de golven hier lekker kunnen rollen. Ook hier maakt het getij niet zoveel uit.

  Domburg

  Een heerlijke plek om te surfen in Zeeland. Het ligt gunstig bij een dikke Zuidwesten wind. Het is dan net offshore bij Domburg. En met name met laagtij is het dan goed. Als de golven uit het Noorden komen dan is opkomend tij en hoogtij lekker. Bovendien lijkt het water hier wat groener en warmer te zijn dan in de rest van Nederland. Altijd goed voor het vakantiegevoel.

  Zandvoort en Bloemendaal

  Deze surfspots zijn voor Amsterdammers makkelijk te bereiken via o.a. de treinverbinding. Deze spots zijn erg van de wind afhankelijk. Het moet vrijwel windstil zijn of offshore wil het hier echt goed breken. En houd hier extra rekening met de stroming.  Je ligt zo een paar honderd meter verderop. Overigens ligt Parnassia ten noorden van Bloemendaal en bij een Noord-Noordoosten wind is het hier net offshore terwijl Zandvoor dan sideshore is. Dan is Parnassia dus een lekkere plek.

  De Wadden

  Op de waddeneilanden ben je én helemaal weg en lig je in vuurlinie als er golven uit het Noorden of Noordwesten komen. En als de wind hier dan gunstig is (geen wind of uit een zuidelijke hoek) dan vergeet je dat je in Nederland bent. En is het ultiem golfsurfen.